Canvas! Det här kanske du inte visste…

personlig konst, modern konst på nätet, köpa konst online, köpa konst på nätet, moderna tavlor, abstrakt konst, abstrakta tavlor, handmålade tavlor online, konst on demand, räntefritt, delbetalning, räntefri delbetalning, online, handla, konstverk konst tavlor konsthandel konstgalleri

canvas

Daga att reda ut lite i den djungel av användningsområden som canvas har. Vi tar det från början…

Canvas, eller Kanvas är traditionellt ett lite grövre tyg vävt i ”tvåskaft” eller ”tuskaft” som är en av de tre grundläggande vävteknikerna (övriga är kypert och satin). Djupare än så ska vi inte gå in på vävteknik för med handen på hjärtat så är det fruktansvärt ointressant… Ok. Då vet vi att det är ett tyg vävt i nån gammal grundläggande teknik. Vad mer?

Canvasens användningsområden

Canvas används flitigt inom allehanda genrer  så som kläder, skor, segel (kanske mest traditionella onvändningsområdet?) med mer, etcetera och så vidare. Det används också *spoilervarning*…. som duk i tavlor! Och det är ju här som det börjar bli riktigt intressant! Men vi tar liiiite mer grundteori först (sorry…).

Olika typer av canvas

Dagens canvas är i regel av bomull för de flesta användningsområden. När det kommer till konstverk och tavlor varierar materialet en del dock. För att göra det enkelt för sig (och även ganska felaktigt) kan man klassificera canvasen i tre eller eventuellt fyra typer. Kom ihåg, här raljerar vi en hel del och vi kommer återkomma till det.

  1. Fusk-canvas. Är egentligen inte en riktig canvas utan ett fotopapper präglat med en canvasliknande struktur. Detta görs för att utskrivna”tavlor” ska bli mer lika den äkta varan. Konsthandel 24 säger: ”Se upp!”
  2. Polyestercanvas. Ett tyg vävt av polyestertrådar.Generellt sett ett ganska slätt och finmaskigt tyg. Alltså inget organiskt material. Är flitigt använt istället som ovanstående fotopapper. Det man ska se upp för här är det som kallas canvastryck eller konsttryck och liknande. Det är helt enkelt konstverk som är tryckta på polyestertyget istället för målat. Resultatet ger väl ett ok konstverk att hänga på väggen i sommarstugan men granskar man det någon meter närmare upptäcker man väldigt snabbt att djupet, lystern och känslan i tavlan försvinner. Dessa prints är nämligen helt släta och lite gryniga i upplösningen.  Ytterligare en halvful variant på det här är att det ligger ett tryck i botten som sedan ”konstnären” målar på för att få en ”riktig” tavla. Lite som en gammal hederlig målarbok för barn…
  3. Bomullscanvas. Inga konstigheter här. Förmodligen det med frekvent använd tyget inom målerikonsten. Går att trycka på som ovanstående men används inte så ofta till det eftersom det är lite av ett slöseri. Finns i olika grovlekar som ger betydelse för uppsugningsförmåga och struktur.
  4. Linnecanvas. Är väl näst bomullen det mest använda materialet. Lite dyrare än bomullen men har i stort sett samma användningsområden och egenskaper.

Vilken canvas ska man använda?

Man skulle lika gärna kunna fråga en kock vilket recept som är bäst och som man ska använda. Svaret du skulle få är:

  1. Beror på vad man ska tillverka (laga)
  2. Beror på vilket material (recept) man föredrar.

Generellt sett kan man alltså säga att en viss typ av canvas lämpar sig bättre an andra typer. Det här bygger en del på tradition skulle vi vilja påstå. Ett porträtt ska se ut på ett ”visst sätt”  och ett landskap på ett annat. Många föredrar att använda en linnecanvas till porträttmålning samt oljefärg. Till en del landskap eller abstrakta målningar anses generellt bomullscanvas och akrylfärg vara det bästa valet.

Om sanningen ska fram verkar vi ha tagit oss vatten över huvudet här för det här ämnet är extrem komplext och kan diskuteras i all oändlighet… och ju djupare vi gräver i det här desto fler kommer opponera sig mot vår text.Tror att vi gör bäst i att låta er själva fördjupa er ämnet om ni vill. Kolla in länkarna nedan så hittar ni lite mer intressant info.

Sammanfattningsvis skulle vi vilja säga såhär:

  1. Se upp för fusk-canvas!
  2. Se upp för tryckta eller semi-tryckta ”tavlor”. Framförallt vanligt på polyestercanvas.
  3. Bomull, polyester eller linne är egentligen en smaksak när det kommer till äkta, handmålad konst. Ingen är bättre än den andre egentligen utan det hänger mest på den teknik konstnären använder samt vilket material som denne tycker är skönast att måla på.

Exempel på en av våra tavlor. Bomullscanvas, akryl ram i furu.

canvas tavlor konstverk konsthandel konstgalleri oljemålning

Mer info

Ännu mer info

Och ytterligare en länk till mer info…

One thought on “Canvas! Det här kanske du inte visste…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *