Månen tur och retur på mindre än en kvart!

personlig konst, modern konst på nätet, köpa konst online, köpa konst på nätet, moderna tavlor, abstrakt konst, abstrakta tavlor, handmålade tavlor online, konst on demand, räntefritt, delbetalning, räntefri delbetalning, online, handla, konstverk konst tavlor konsthandel konstgalleri

Månen tur och retur på mindre än en kvart

Idag har vi rest till månen och tillbaka på mindre än 15 minuter… i en actionspäckad sci-fi film från 1902…

Le Voyage dans la lune (Sv. Titel: Resan till månen). Har ni sett det rullen? Inte? Gör det!! Här finns den.

Vad är det här för mumbojumbo då? Jo det är en kort liten film skriven, regisserad och producerad av den franske filmaren Georges Méilés som också agerar i huvudrollen. Handlingen är inspirerad av bland annat Jules Vernes verk ”De la Terre á la Lune” (Sv. Titel: Från jorden till månen) från 1865 och beskriver hur en bunt glada astronomer packar ihop sig i en granatliknande farkost och skjuts upp till månen ur en gigantisk kanon.

När de närmar sig månen…

*SPOILER ALERT*

…framträder ”gubben i månen”. Detta var tydligen för övrigt en ruskig specialeffekt då det begav sig. Georges använde en form av släde för justera positionen av månen för att ge effekten av att månen närmade sig.

I alla fall, gubben i månen framträder och oturligt nog för honom får han en rymdfarkost rakt i ögat. Bummer…

Det glada gubbgänget ger sig ut på en upptäcktsfärd utan dess like där de stöter på gigantiska svampar och akrobatiska månmonster som de effektivt dräper med sina paraplyer (såklart). Till sist lyckas de under brutal press från lokalbefolkningen komma tillbaka till sin rymdkapsel, putta den över kanten (!) på månen och ramla tillbaka ner till jorden. Puh!

Varför ska man nu se den här antika rullen då?

Jo, därför att den är underhållande. Det är ju naturligtvis den största anledningen. Konst måste på något vis underhålla för att ha något värde. Märk väl att underhållning inte alltid är det samma som roande. Underhållning kan vara både komedi och tragik, fars och thriller, drama och … ja ni fattar.

Förutom underhållningsvärdet då? Ja det är såklart ett stycke historia. Le Voyage dans la lune brukar räknas som världens första sci-fi film och blev en dundrande kassasuccé när den rullade upp på biograferna i början på förra århundradet. Med en budget på 10 000 Frf, motsvarande 500 000 – 1000 000 SEK omräknat i dagens pengavärde (beroende lite på hur man räknar) och en skaparglädje utan motsvarighet!

Måhända att filmen upplevs en smula naiv med tanke på ”gubben i månen”, kanonfärder i rymden och månmonster men icke att förglömma att detta var en tid innan flygplan, penicillin eller kardborreband och flera andra av 1900-talets stora uppfinningar. Filmen som är av komisk art, speciellt för en nutida människa, återspeglar dåtidens tankar och funderingar om det stora svarta vi kallar rymden.

Med lite mer kritiska ögon tycker vi oss också kunna urskilja en ganska tydlig referens till den västerländska kolonialtiden där den vite mannen tvingar sig på okända civilisationer. De ”nya” civilisationerna framställs i vanlig ordning som vildsinta och primitiva. Tidstypiskt så det förslår och det får man ha lite överseende med. Filmen är ju ändå 115 år gammal.

Vi valde att se den kolorerade versionen (lite fusk, vi vet) men originalet var såklart svart/vitt och ska man få den helt rätta känslan är det väl den versionen man ska se. Kan dock rekommendera den färglagda framställningen för alla handfärgade, hoppande och temperaturskiftande pastellfärger skapar i sig ett konstverk som är som balsam för själen.

Nog med detta. Kolla in filmen nu. Kommentera eller skriv gärna till oss om din upplevelse av filmen!

Mycket nöje!

/// Konsthandel 24

 

konst, konsthandel, tavlor, konstgalleri, konst online, räntefritt, delbetalning, tavlor online, konst online

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *